Selecteer een pagina

Online themadag Insulineresistentie

Onze themadag over Insulineresistentie bij paarden is nu online beschikbaar als e-learning!

Voor €155,- krijg jij toegang tot deze online cursus!

Al meer dan 1100 paardenliefhebbers gingen je voor bij de Blauwe Hengst!

Inhoud themadag insulineresistentie

Deze themadag wordt als jaren door de Blauwe Hengst gegeven en is nu voor iedereen online beschikbaar. De Blauwe Hengst is al 15 jaar hét opleidings- en behandelcentrum voor paarden. Wij zijn gespecialiseerd in orthomoleculaire geneeskunde en manuele lymfedrainage. Wij leiden niet alleen therapeuten op, maar behandelen zelf ook paarden. Leer met onze jarenlange ervaring alles over insulineresistentie bij paarden!

Herken je één (of meer) van onderstaande symptomen bij je paard?
Dan raden wij je aan om verder te kijken naar de gezondheid van je paard. Al deze aandoeningen hebben namelijk met elkaar te maken en vallen onder de verzamelnaam ‘Insulineresistentie’.

Kenmerken Insuline resistentie paard

  • Staart- en manen eczeem (zomereczeem)
  • Hoefbevangenheid
  • Suikergevoeligheid
  • Chronisch lymfoedeem
  • Abnormale vetverdeling
  • Overgewicht
  • Spierstijfheid
  • Scheefheid
  • Spierbevangenheid
  • Bulten en bultjes op en onder de huid
  • Insuline resistentie
  • Witte lijn ziekte
  • Hoefzweren
  • Gevoelig lopen
  • Hoornafwijkingen
  • Angstig, schrikkerig explosief gedrag
  • Hoofdschudden
  • Koliekgevoeligheid
  • Starheid
  • Voernijd
  • Uitpuilende ogen
  • Flegmatiek
  • Slecht uithoudingsvermogen
  • Weinig initiatief en niet nieuwsgierig
  • Slecht helende wonden
  • Kwaliteit van hoeven, huid en haren gaat achteruit

Wat gaat deze online themadag over?

Tijdens deze online themadag bespreken we het fenomeen Insulineresistentie in de volle breedte. Wat is het, waar wordt het door veroorzaakt, wat gebeurt er in het lichaam, welke processen worden er door beïnvloed etc. Aangezien Insulineresistentie gewoon een regulatie stoornis is kunnen we daar prima iets aan doen. Tijdens deze dag krijg je uiteraard verschillende praktische handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan en het proces te keren.

Opname live IR themadag

Wanneer je deze online themadag koopt, koop je de opnames van een live themadag opgeknipt in 14 modules. Dit is ongeveer 6 uur aan materiaal. Tijdens deze live opnames waren de cursisten via een live videoverbinding aanwezig. Je ziet dat docent Natascha Bos vragen beantwoord die door hen gesteld worden. We hebben de opnames opgeknipt in veertien modules zodat je zelf kunt bepalen wanneer je welke module bekijkt. Je hebt twee maanden toegang tot de modules.

De onderwerpen van de 14 modules

Module 1: Invloed van genen & symptomen signaleren (20 min)

Wat zijn epigenetische factoren die we in de dagelijkse praktijk tegenkomen?

Module 2: Basiskennis voeding (40 min)

Hoe komt een paard aan koolhydraten, eiwitten en vetten? Waar zijn deze voor nodig? En hoe zit dit binnen de verschillende voeding voor paarden?

Module 3: Bloedsuikerspiegel regulatie (25 min)

We bespreken gedetailleerd hoe het lichaam de bloedsuiker spiegel kan reguleren en welke organen daarbij betrokken zijn.

Module 4: Wat speelt nog meer een rol? (50 min)

De directe invloeden van management op de capaciteit van het lichaam om de bloedsuiker spiegel te kunnen reguleren.

Module 5: Hypoglycemie (30 min)

Hypoglycemie is de medische term voor een te lage bloedsuikerspiegel. In deze module gaan we in op de symptomen bij paarden en hoe je dit kunt voorkomen.

Module 6: Interacties ten gevolge van hoge bloedsuikerspiegel (20 min)

De gevolgen van een verstoring in de bloedsuiker spiegel voor andere orgaansystemen binnen het paardenlichaam. En hoe je deze kan herkennen bij paarden.

Module 7: Beengebreken, kwaliteit bindweefsel en insulineresistentie (25 min)

We bespreken in deze module hoe de verstoorde bloedsuikerspiegel een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van gewrichten, banden, pezen, aanhechtingen en fascia.

Module 8: Relatie met ontstekingen (15 min)

Ontstekingen hebben te maken met een verstoring van de bloedsuiker spiegel. Hoe dit precies zit leggen we in deze module uit.

Module 9: Insuline resistentie oplossen (15 min)

Vertaling naar de praktijk: wat zie je aan het paard en wat kan je doen?

Module 10: Waar is insuline gevoeligheid voor nodig? (45 min)

Welke processen in het lichaam zijn volledig afhankelijk van een goede insuline respons.

Module 11: Functionele ontsteking (20 min)

Wat de functie is van een ontsteking wordt in deze module uitgelegd.

Module 12: De rol van energie (10 min)

Waar krijgen cellen energie van?

Module 13: Het immuunsysteem (15 min)

Hoe het immuunsysteem wordt beïnvloed door de bloedsuiker spiegel regulatie licht Natascha toe in dit deel.

Module 14: Wat gaan we doen (10 min)

Wat zijn handige interventies bij paarden die verschillende symptomen hebben behorende bij insuline resistentie. We kijken niet alleen naar voeding en betrekken het algemene management erbij.

Aan het eind van de cursus heb je dit geleerd

Online cursus voeding paard 1

Wat insuline resistentie precies is

Insuline resistentie is een verzamelnaam voor vele verschillende indirecte klachten bij paarden. Tijdens deze themadag leer je wat de oorzaken, gevolgen en onderliggende verbanden in het lichaam.

Online cursus voeding paard 1

Welke factoren daar allemaal een rol bij spelen

Alle klachten die bij het beeld van insuline resistentie horen zijn met elkaar verbonden op celniveau. Je leert hoe deze processen in het lichaam werken en hoe jij daar een positieve invloed kunt hebben.

Online cursus voeding paard 1

Wat je zelf kan doen

In heel veel gevallen kun je zelf nog heel veel doen om processen positief te beïnvloeden. Wacht niet te lang, want hoe eerder je erbij bent hoe meer klachten je bij je paard kunt voorkomen. In deze dag leer je hoe en wat.

Achtergrond Natascha Bos

Natascha is opgegroeid tussen de paarden en van nature een heel nieuwsgierig en leergierig mens. Dit heeft geleid tot een hele waslijst aan opleidingen en onderzoeken naar gezondheid bij paarden. Deze kennis vanuit verschillende invalshoeken verbindt ze met elkaar in haar eigen visie op de gezondheid van paarden. Zo heeft ze onder andere klinische psucho neuro endocrino immulogie gestudeerd (KPNI), epigenetica en kruidengeneeskunde gestudeerd. KPNI is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde natuurgeneeskundige specialisatie. Het is de leer die uitgaat van de samenhang tussen de verschillende biochemische systemen in het lichaam.

Opleidingen Natascha Bos

  • Orthomoleculaire KPNI
  • Fytotherapie
  • Gemmotherapie
  • Manuele lymfe Drainage bij Prof. Dr. Berens van Rautenfeld
  • Celzouttherapie voor dieren
  • Medical taping (Sören Heinbokel)
  • Biomechanica
  • Diverse dissecties (Sharon May Davis)
  • Equilibre trainer
Natascha Bos Blauwe Hengst

Oprichtster Blauwe Hengst

Met de oprichting van de Blauwe Hengst deelt ze haar kennis met paardenliefhebbers. De Blauwe Hengst is niet voor niets al 15 jaar hét behandel- en opleidingscentrum voor paarden. Naast de themadagen die voor iedere paardenliefhebbers toegankelijk zijn, geeft Natascha ook meerdere jaaropleidingen zoals manuele lymfedrainage therapeut, orthomoleculair therapeut en gemmotherapie. Daarnaast behandelt ze zelf ook al jarenlang paarden.

Bekijk hier de opleidingen van de Blauwe Hengst

Blauwe hengst natuurlijke voeding paard cursus

Vooropleiding

Deze themadag insulineresistentie is voor iedereen die geïnteresseerd is in gezondheid bij paarden: van eigenaren, verzorgers tot dierenartsen, van hobbyist tot professional.

De onderwerpen worden helder en duidelijk uitgelegd zodat je het ook zonder medische basiskennis kunt volgen. Heb je deze kennis al wel dan is dit een extra verdieping omdat we diep op de materie ingaan en de verschillende onderlinge verbanden leggen.

Veelgestelde vragen

Wat is insulineresistentie bij paarden?

Insulineresistentie heeft te maken met de energie- en suikerhuishouding in het lichaam van paarden. Wanneer dit niet in balans is worden het bloedsuikergehalte en insuline niet goed gereguleerd in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat suikers bijvoorbeeld worden opgeslagen als vet in plaats van dat ze als energie worden gebruikt. Maar het heeft een negatief effect op heel veel processen in het lichaam. Hierdoor komen paarden in een negatieve spiraal en zie je steeds meer ‘kleine’ klachten. Een greep uit de klachten: jeuk, bultjes, abnormale vetverdeling, mok, vaak hoefzweren, gevoelig lopen, struikelen en kan later zelfs leiden tot spier- en hoefbevangenheid.

Vaak nemen paardeneigenaren de kleine klachten niet serieus en behandelen ze enkel deze. Via bijvoorbeeld krachtvoer en ruwvoer krijgen deze paarden alsnog te veel suikers binnen waardoor de klachten steeds erger worden. Heb je een paard dat veel kleine klachten heeft? Dan is deze e-learning zeker een aanrader. Wij geven je namelijk handvatten om uit deze negatieve spiraal te komen door bijvoorbeeld aanpassingen in het voer, management en training.

Is insulineresistentie hetzelfde als zomereczeem?

Insulineresistentie en zomereczeem hebben veel dezelfde symptomen, echter is het niet hetzelfde. Wel zie je dat paarden met zomereczeem vaak wel insulineresistentie hebben. En de aanpak van beide klachten komt nagenoeg op hetzelfde neer. Deze online themadag is daarom zeer geschikt voor eigenaren met eczeem paarden.

Hoe lang heb ik toegang tot de cursus na aankoop?

De gekochte cursussen zijn twee maanden online te bekijken. Je kunt de cursus in deze maand zo vaak mogelijk terugkijken als jij zou willen.

Wat zijn er ervaringen van deze themadag?

Vaak is deze themadag een echte ‘eye-opener’ voor paardeneigenaren. Een veelgehoorde opmerking aan het einde is “Jeetje, had ik dit alles maar eerder geweten. Dan had ik dit zo kunnen doen en dit aangepast”. Iedereen kent namelijk wel paarden die kleine klachten hebben die door hele simpele aanpassingen verholpen kunnen worden. 

Daarnaast is de ervaring dat het echt heel veel informatie is en of ze de informatie nog een keer kunnen terugkijken? Door deze online e-learning is dat nu mogelijk. Je kunt het binnen een maand net zo vaak terugkijken als dat je wenst. Eerder werd deze themadag namelijk in één dag gegeven, waardoor iedereen met klapperende oren aan het einde vol kennis zat. Vandaar dat cursisten deze online themadag veel fijner vinden, want dan kunnen ze het verdelen over meerdere dagen.

Ik heb geen eigen paard is de cursus dan wel geschikt?

Jazeker! De cursus is geschikt voor iedereen die meer wil leren over insulineresistentie bij paarden en de aanpak daarvan. Ook als je geen eigen paard hebt kun je heel veel leren van deze themadag.

Is dit hetzelfde als de live themadag?

Ja wanneer je deze cursus koopt krijg je de opnames van een live themadag te zien. Wij hebben dit opgeknipt in modules. Het is dus precies hetzelfde als de live themadag. Dat zul je ook wel merken als je de modules kijkt doordat de eerste of laatste zin net niet helemaal lekker loopt.

Kan ik deze cursus ook kopen als ik al de live themadag heb gedaan?

Natuurlijk mag je deze cursus kopen. Houdt er wel rekening mee dat het precies hetzelfde is als de live themadag. We krijgen vaak de vraag van mensen of ze de live themadag ergens kunnen terugkijken. Dit omdat het veel informatie is op één dag. Wil je bepaalde onderdelen terugkijken? Dan kan dat door deze online cursus te kopen.

Themdag insulineresistentie paarden

€155,-

Themadag insulineresistentie paarden

Verdiep je in de materie van insulineresistentie bij paarden. Dit is de basis van veel ziektebeelden bij paarden. Natascha neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee in de materie rondom insulineresistentie en de aanpak daarvan!

  • In totaal bijna 6 uur aan opnames van een live themadag insulineresistentie
  • Docent Natascha Bos, orthomoleculair en epigenetisch therapeut
  • Na aankoop twee maanden beschikbaar
  • Geen vooropleiding nodig